Artist Bio

Contemporary Artist Harry Salmi

Harry Salmi is a Finnish visual artist and painter. He lives and works in Lahti, Finland. Harry graduated as a BFA, Visual Artist, from Lahti University of Applied Sciences, Institute of Design and Fine Arts, year 2011. Harry paints with acrylic paint, marker pens and spay paint on canvas. His latest works of art are warm free-form line abstractions. Some pieces also have depicting elements in them. With his work he processes living in this moment, the stories and observations of his life and becoming aware of them, success and the energy of the painting process.

Harry’s abstract style is elegant. He uses acrylics in six different ways. There are thin layers of acrylic spray and matte medium with paint diluter. Abstract lines with acrylic markers and spray. Big lines and surfaces with wide brushes and thick layers and lines straight from the tube. Typically his way of expression is improvised. It is surprising and spontaneous but not random. Painting makes Harry feel energetic. While at it he is lively, alert, bustling and joyful.


Harry Salmi on suomalainen kuvataiteilija ja taidemaalari. Hän asuu ja työskentelee Lahdessa. Harry Salmi valmistui Lahden ammattikorkeakoulusta Muotoilu- ja Taideinstituutista kuvataiteilijaksi vuonna 2011. Harry maalaa akryylimaaleilla, akryylitusseilla ja akryylisprayllä kankaalle. Hänen uusimmat teokset ovat lämmintä vapaamuotoista viiva-abstraktiota. Osassa teoksista on myös esittäviä elementtejä. Hän Käsittelee teoksissaan elämistä tässä hetkessä, havaintoja, havahtumista ja tarinoita kokemuksistaan, onnistumisia sekä energisyyden tunnetta maalausprosessissa.

Harryn abstrakti tyyli on eleganttia. Hän käyttää akryyliä kuudella eri tavalla. Ohuita kerroksia akryylispraylla ja matta medium ohennusmaalilla. Abstrakteja viivoja akryylitusseilla ja spraylla. Isoa linjaa ja pintaa leveällä siveltimellä ja paksua jälkeä sekä viivaa suoraan tuubista. Tyypillisesti Harryn ilmaisu on improvisoivaa. Se on yllättävää ja spontaania, mutta ei sattumanvaraista. Maalaaminen tekee Harryn olon energiseksi. Hän on silloin virkeä, pirteä, toimintatarmoinen ja hyväntuulinen.